Obilježena 40. obljetnica smrti sluge Božjega fra Ante Tomičića, kapucina

U Svetištu Gospe od Milosrđa u Dubrovniku u četvrtak, 25. studenog večernjim euharistijskim slavljem obilježena je 40. obljetnica smrti sluge Božjega, brata kapucina, fra Ante Tomičića. Euharistijsko slavlje je predvodio i na njemu propovijedao fra Miljenko Vrabec, upravitelj Svetišta.

Već za života sluga Božji Tomičić je živio na glasu svetosti. Rodio se 23. ožujka 1901. u ličkom selu Razbojine u župi Ričice (Gospićko-senjska biskupija). Na krštenju su mu roditelji nadjenuli ime Josip. Kao dobro odgojeni mladić i dobar učenik predano je radio svagdanje poslove i nosio u sebi zanimanje i ljubav prema knjizi.

Prije nego što će navršiti 18 godina dospjela mu je u ruke knjižica pod naslovom ”San Majke Božje”. U njoj je upoznao veliko Božje milosrđe u riječima: «Kad bi čovjek učinio toliko grijeha koliko je u moru pijeska i na gori lista, pa se obratio dragom Isusu kajući se i obećavajući da neće više griješiti, Isus bi mu oprostio». To ga je potaknulo na molitvu krunice i toliko ga potreslo da je briznuo u plač; počeo se udarati u prsa govoreći: «Isuse moj, smiluj mi se, Isuse moj, oprosti mi, nikad te više vrijeđati neću».

Poslije je to u svojoj autobiografiji opisao riječima: «Lio sam gorke suze i kajao se iz dna duše i počeo sam moliti kako sam znao. Od toga časa molitva je bila moj najdraži posao». To je bio trenutak kada je odlučio poći među braću kapucine, a čitav njegov život i služenje bila je zapravo molitva: kroz 22 godine vršio je službu poniznog skupljača milostinje u kojoj je pješke prošao skoro sve veće gradove Hrvatske, proseći i moleći od vrata do vrata za gradnju kapucinskih samostana u Dubrovniku, Zagrebu i sjemeništa u Varaždinu, a nakon toga sljedeće 34 godine na glasu svetosti proveo je u kapucinskom samostanu u Rijeci uz Svetište Gospe Lurdske vršeći službe sakristana, vratara i vrtlara. 

Vjernici u Svetištu Gospe od Milosrđa mogli su uzeti knjižicu s životopisom sluge Božjega, koju je napisao fra Zlatko Šafarić, suvremenik fra Ante i sličicu sa molitvom za dobivanje milosti po zagovoru fra Ante Tomičića.

Upravitelj svetišta Vrabec je također predvodio i propovijedao tijekom tri dana molitvene priprave za ovaj dan. Sva tri dana, od spomendana Sv. Cecilije, 22. studenog do 24. studenog na molitvi krunice i večernjoj misi oko stola Gospodnjeg okupljao se lijepi broj vjernika (u skladu sa prilikama ovog pandemijskog vremena), nadahnutih životom,

likom i djelom fra Ante Tomičića. Nakon mise svakog dana molila se zajednička molitva za skorašnju njegovu beatifikaciju. U propovijedima je predvoditelj slavlja prikazivao pojedine dijelove života sluge Božjeg Tomičića koji su svijetli primjer Božjeg zahvata u njegov život, te uzor života po Evanđelju na način poniznosti, ljubavi, služenja, požrtvovnosti i dubokim povjerenjem u Božju providnost kakvim je živio i duhom zračio sam fra Ante.

Inače, ove 2021. godine su se navršile dvije obljetnice: 120. obljetnica njegova rođenja (23. ožujka 1901.) i 40. obljetnica njegove smrti (25. studenog 1981.).

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

BISKUPIJSKO HODOČAŠĆE U SVETU ZEMLJU

22. nedjelja kroz godinu 3. – 9. rujna. 2023.

RIJEČ ZAHVALE UPRAVITELJA SVETIŠTA FRA MILJENKA VRABECA: