Adventska duhovna obnova za svećenike: Isusovi učenici uvijek imaju riječi utjehe za druge

Svećenici i redovnici Dubrovačke biskupije okupili su se u srijedu, 1. prosinca na redovitoj duhovnoj obnovi u došašću koja je održana u Biskupskom sjemeništu u Dubrovniku. Duhovnu obnovu predvodio je upravitelj Biskupijskog svetišta Gospe od Milosrđa u Dubrovniku fra Miljenko Vrabec.

Predvoditelj obnove skrenuo je pozornost kako utjelovljenje Sina Božjeg, za čije godišnje slavlje se priprema u došašću, ima smisao u njegovoj muci, smrti i uskrsnuću. Na temelju evanđeoskog ulomka o susretu Uskrslog s dvojicom učenika koji "ne razumješe Pisma" i razočarani odlaze iz Jeruzalema na putu u Emaus (Mk 16, 12–13) izdvojio je neke detalje iz tog susreta  učenika s Uskrslim, koji se mogu događati u životima svećenika, ali i svih vjernika.

Naglasio je važnost razumijevanja Božje Riječi, koje su svećenici navjestitelji i služitelji. U našoj današnjoj situaciji može nam se činiti kao da je život po Božjoj Riječi često progonjen i kao da se Božja Riječ ne želi čuti, kazao je, pa to utječe i na potencijalnu razočaranost samih svečenika i vjernika kao i onih dvaju učenika koji nisu poznavali Pisma i nisu shvatili da se sve to što se dogodilo s Isusom moralo dogoditi da bi Uskrsnuće i naše Spasenje bilo moguće. A sam navještaj tog Spasenja dogodio se puno prije njegove same realizacije po Božjoj Riječi upučenoj po proroku Izaiji, iz čije knjige odlomke čitamo kroz liturgiju Riječi u cijelom Došašću. 

Govorio je i o četiri bitne dimenzije koje bi trebale resiti život svećenika, a to su: osluškivanje navještene Božje Riječi, zajedništvo s Gospodinom – da on bude uvijek prisutan u životu svećenika i da svećenik bude povezan s njime, da "ostane s njime" ( u tom smislu su svećenici razmatrali molitvu "Ostani sa mnom Gospodine" Sv. Pia iz Pietrelcine") te da ga uvijek prepoznavaju živa i uskrsla u "lomljenju kruha" – euharistiji i onom najvažnijem što proizlazi iz svega toga - svjedočenju. "Kruh da bi se dao jesti treba se razlomiti, tako i svečenici da se mogu dati drugima i time navjestiti Spasenje trebaju se dati biti "razlomljeni", onda će biti lako izići među ljude, izvan naših zidina, izvan naših župnih ureda i susresti se s onim od čega često razočarani bježimo, poručio je predvoditelj duhovne obnove Vrabec. Dodao je i kako razočaranost često dolazi iz toga što vjernici, a i svećenici, često stjeću krivu sliku o Bogu, a onda i o svom poslanju.

Predvoditelj Vrabec podsjetio je i na Isusove riječi o poslanju učenika, što je onda i poslanje svećenika jer su i oni Isusovi učenici u ovom vremenu. Ohrabrio ih da ustraju na svom putu predanja Bogu i služenja čovjeku. Jer da bi poruka radosti došla do čovječanstva, Isus je izabrao učenike. Njihov je zadatak da tu radost naviještaju svima. Oni su u ovome svijetu sluge ljubavi i radosti. Ljudima koji tumaraju naprijed i natrag između nade i sumnje, koji se bore da razumiju nešto od smisla postojanja, mogu reci: ,,Tvoj život ima smisla jer te Bog ljubi." U naoko besmislu postojanja mogu probuditi novu nadu, upravo u najcrnjemu mraku mogu upaliti svjetlo. „Učenici uvijek imaju riječi utjehe, dolaze uvijek s dobrim vijestima. Doći s takvom radosnom porukom također je velika radost i za same donositelje te vijesti“, kazao je predavač.

Moderator duhovne obnove don Ante Burić poželio je svećenicima dobrodošlicu te ih uputio u pojedinosti programa. Sa svećenicima je bio i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor, koji je svećenicima u molitve preporučio imenovanog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića i potaknuo ih na buduću suradnju s njim.

Na duhovnoj obnovi svećenici su imali prigodu za ispovijed nakon pokorničkog bogoslužja koje je također predvodio fra Miljenko Vrabec, te su zajedno slavili euharistiju koju je predvodio mons. Mate Uzinić, a  propovijedao predvoditelj duhovne obnove Vrabec.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

BISKUPIJSKO HODOČAŠĆE U SVETU ZEMLJU

22. nedjelja kroz godinu 3. – 9. rujna. 2023.

24. nedjelja kroz godinu - 17.- 23. rujna. 2023.