Proslavljen blagdan Sv. Nikole biskupa, zaštitnika pomoraca

Svečanim euharistijskim slavljem u Svetištu Gospe od Milosrđa u Dubrovniku, zavjetnom gradskom svetištu i zavjetnom svetištu pomoraca koje je predvodio upravitelj svetišta fra Miljenko Vrabec, proslavljen je blagdan Sv. Nikole biskupa.

Euharistijsko slavlje služeno je za sve pomorce, studente i profesore Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku, a u Molitvi vjernika osobito se molilo za sve do sada preminule studente i profesore Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku čija su imena i pročitana.

Potaknut pročitanim evanđeljem (Lk 5, 17-26) propovjednik misnog slavlja kazao je da nam današnja Božja Riječ ukazuje potrebu žive vjere, onakve kakvu su imali ljudi iz ovog odlomka Evanđelja po Luki koji su na nosiljci donijeli uzetog čovjeka i stavili ga pred Isusa na ozdravljenje, onakvu kakvu je imao i Sv. Nikola braneći ispravan Apostolski nauk od Arijevog krivovjerja na Nicejskom saboru.

Danas možda više nego ikada na svim morima našega života potrebna nam vjera i otvorenost prema Gospodinu, jer vode našega života na kojima fizički ili duhovno plovimo nekada znaju biti nemirne i pogubne, te se u njima javlja strah, malodušje, posustajanje, ustvrdio je propovjednik. Dodao je kako nam zbog toga treba primjer vjere sv. Nikole kojojm je branio Apostolski nauk od krivovjerja i neustrašivo još za svoga života pomagao potrebite te spašavao ljude u nevolji, kao i zagovor Blažene Djevice Marije, Gospe od Milosrđa koju su u ovom Svetištu pomorci još od davnina prepozanali kao Majku koja ih štiti na njihovim plovidbama i sigurne, žive i zdrave vraća kući. O tome svjedoći mnoštvo zavjetnih darova pomoraca koji su po završetku plovidbe ili čudesnom spasu na moru navraćali u ovo Svetište i zahvaljivali na uslišanim molitvama.

Sv. Nikola je svojim životom stajao nad izrazom prave vjere i branio ga, a kroz povijest su i mnogi drugi crkveni oci na isti način kao i sv. Nikola čuvali izričaj vjere te je to razlog što mi danas imamo živu vjeru koja nas nosi kroz život. Što bi se dogodilo s našim potomcima ako bi smo mi danas prestali čuvati izričaj vjere kojeg smo primili od naših Otaca i zaboravili ga predati novim naraštajima?

Život sv. Nikole želi nam pokazati da u našoj vjeri živa vjera treba uvijek biti vidljiva, svojim životom trebamo je živjeti i braniti od krivovjerja. Ono što izriče temelj naše vjere - Apostolsko vjerovanje - trebamo živjeti bez kompromisa.

Propovjednik se prisjetio jedne anegdote dok je bio pomorski kapelan u Apostolatu mora u Splitu. Pri obilasku posade jednog brodoa razgovarao je s jednim pomorcem, a razgovor je počeo njegovim pitanjem: Je li vi vjerujete u Boga? Na to je propovjednik odgovorio da vjeruje. Pomorac je ponovno pitao o iskrenosti tog odgovora. Na to mu je propovjednik isto odgovorio. Pomorac je objasnio koliko prava vjera tek dođe do izražaja ili pak bude na kušnji, kada se u oluji na moru dogodi da valovi budu veći veći od samoga broda koji je i dvije stotine metara dugačak. Zato nam je potrebna takva živa vjera kojom su često mnogi pomorci pronašli spasenje u oluji, objasnio je upravitelj svetišta Vrabec.

Upravitelj svetišta pozvao je vjernike na molitvu za zagovor sv. Nikola, ne samo da nas čuva u svim našim plovidbama života nego da čuva u nama ispravan izričaj vjere koji smo primili od svojih roditelja te da u toj vjeri ostanemo postojani i vjerni, usprkos svim zabludama i protivštinama koje nas okružuju, da ih znamo prepoznati i odbaciti, kao što je na Nicejskom saboru upravo zalaganjem Sv. Nikole prokazano i odbačeno Arijevo krivovjerje. Dodao je da nam je osobito važno to činiti na mjestima gdje nas Gospodin šalje da budemo dostojni njegovi učenici, ali i učitelji i svjedoci: u našim obiteljima, našim obrazovnim ustanovama gdje nas je Gospodin kao kršćane u svojoj službi postavio da uvijek čuvamo ispravne vrijednosti i da druge tako učimo, zaključio je svoju propovijed.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor Gospe od Milosrđa pod vodstvom s. Celestine Jerčić.

Mario Mioč Vuletić

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

BISKUPIJSKO HODOČAŠĆE U SVETU ZEMLJU

22. nedjelja kroz godinu 3. – 9. rujna. 2023.

RIJEČ ZAHVALE UPRAVITELJA SVETIŠTA FRA MILJENKA VRABECA: