Važnija događanja u našem Svetištu u protekloj 2021. godini:

Proslava blagdana i Svetog Leopolda Mandića 12. 5. 2021.
Sv. Leopolda B. Mandića slavimo kao svetkovinu jer je sv. Leopold zaštitnik naše Kapucinske provincije i  Dubrovačko-Neretvanske županije.

Misu kod sestara Služavki Malog Isusa u 7:00 sati, predslavio je naš brat fra Josip Grivić. Dok je misu za Dubrovačko-Neretvansku županiju 9:00 sati, na kojoj su sudjelovali predstavnici grada i županije, predslavio je fra Marinko Šakota, župnik iz Međugorja. Fra Stanko Dodig predslavio je misu u 11:00 sati za našu Kapucinsku provinciju. Večernju misu za redovnike i redovnice u 19:00 predslavio je također fra Marinko Šakota.

Prva pričest je bila 12. lipnja 2021. prvopričesnika je bilo 11, od toga sedam curica i četiri dečkića.

Proslava svetkovine Rođenja B. D. Marije - Male Gospe: za proslavu svetkovine rođenja Blažene Djevice Marije, kao i svake godine pripremali smo se devetnicom u čast našoj Nebeskoj Majci. Devetnicu je predvodio p. Ilija Grgić, Misionar Krvi Kristove iz Zagreba (Prozorje), kao što je i na sam dan svetkovine imao hodočasničku misu u 4:00 sata ujutro.

Proslavi Svetkovine, u sklopu devetnice doprinijelo je i otkrivanje spomen ploče fra Mihaelu Anđelu Božidareviću, zaslužnom generalnom ministru Kapucinsko reda, koju je na trajan spomen i zahvalu podigla Hrvatska Kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića 01. rujna 2021. godine. Ploču su otkrili biskup fra Ivica Petanjak i naš provincijal fra Juro Šimić, dok su uz narod, svećenike, redovnike i redovnice svečanosti prisustvovali i predstavnici gradskih i županijskih vlasti. Toga dana misu je predslavio Krčki biskup fra Ivica Petanjak, nakon koje je uslijedilo predstavljanje njegove doktorske disertacije „Mihael Anđeo Božidarević iz Dubrovnika, ofmcap. (1653.-1729.)-propovjednik, diplomat, poglavar i duhovni vođa“. Knjigu je predstavio vlč. Saša Ilijić.

Večernju svečanu koncelebraciju na dan Male Gospe, predslavio je msgr. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski. 

U devetnici i na sam dan proslave podijelili smo oko 8 000 pričesti.

Primopredaja Svetišta i Samostana:

Odlukom nove Uprave Hrvatske kapucinske provincije u našem je Kapucinskom samostanu 1. listopada izvršena primopredaja službe Poglavara samostana, od dosadašnjeg Poglavara fra Stanka Dodiga tu službu primio fra Tomo Ivanko.

Također, konačnim okončanjem biskupijske vizitacije Svetišta 20. rujna je izvršena i primopredaja službe Upravitelja Svetišta, tu je službu od dosadašnjeg upravitelja fra Stanka Dodiga primio fra Miljenko Vrabec.

Po prvi smo puta imali trodnevnicu u čast sv. P. Pia iz Pietrelcine, od 20. do 22. rujna, velikom i na široko poznatom Kapucinskom ispovjedniku. Njegove relikvije nalaze se na samom ulazu u Svetište. Trodnevnicu je propovijedao fra Miljenko Vrabec, a prve večeri sv. misu je predvodio provincijal fra Juro Šimić, drugu večer fra Stanko Dodig, treću večer fra Antonio Lovrić župnik Gospe Poišanske iz Splita. Na sam dan blagdana Sv. Misu u 19:00 sati je predvodio i propovijedao fra Miljenko Vrabec, a u koncelebraciji su nam se u proslavi pridružila Mala braća, Dominikanci i Isusovci.

Na obredu preminuća Sv. Franje Asiškoga. 3. listopada, sudjelovala je cijela naša samostanska zajednica, Sv. Misu 3. i 4. listopada je predvodio i propovijedao fra Miljenko Vrabec.

Biblijske kateheze u našem Svetištu pokrenuli smo po prvi puta od početka mjeseca studenog. Svake srijede u 19:00 sati, nakon večernje sv. Mise čitamo i tumačimo Bibliju, kateheze vodi fra Miljenko Vrabec, a polako se na katehezama okuplja lijepi broj vjernika.


40. obljetnicu preminuća sluge Božjega i tihog svjedoka vjere, fra Ante Josipa Tomičića obilježili smo 25. studenog: ove godine navršilo se 120. godina od njegova rođenja i 40 godina njegove smrti.
Za obljetnicu smrti fra Ante Tomičića pripremali smo se u Svetištu trodnevnom molitvom za njegovu beatifikaciju, od 22. do 24. studenog, svakog dana kod večernje sv. Mise u 18:00 sati koju je predvodio i propovijedao fra Miljenko Vrabec

Blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika pomoraca, putnika i djece također smo svečano proslavili 6. prosinca sv. misom u 18:00 sati. Osobito smo molili za sve pomorce, te sve preminule pomorce i pokojne profesore, djelatnike i studente pomorskog fakulteta-sveučilišta u Dubrovniku. Sv. Misu je predslavio i propovijedao fra Miljenko Vrabec.

U došašću smo i ove godine revno slavili sv. Mise zornice u 6:00 sati, s kratkom propovijedi, koje su redom kroz 4 tjedna došašća predslavili fra Miljenko Vrabec, don Toma Lučić, don Frano Markić i naš fra Josip Grivić.

Od ovog Božića naše Svetište krase nove Jaslice koje je za naše svetište izradio vrijedni Ivan Golomejić, iz naše župe Sv. Leopolda Mandića u Zagrebačkoj Dubravi, koji, kako sam kaže, jaslice u toj župi i mnogim mjestima širom Hrvatske gradi već 40 godina. Preporučamo ga u molitve, neka mu Gospodin nagradi sav trud koji je s ljubavlju uložio!

 

Statistika:       Vjeroučenika – pripravnika za prvu pričest: 17

                        Vjenčanja: 2

                        Posjet bolesnima: 25

                        U 2021. podijeljeno je  27,000   pričesti u samom Svetištu

U Svetištu djeluju tri pjevačka zbora:           

                                    - Mješoviti zbor broji 15 pjevača.

                                    - Dječji zbor broji 20 pjevača, a voditeljica je sestra Celestina Jerčić – SMI. 

                                    - Zbor mladih broji 8 članova a voditeljica je gđa Jelena Lončarić.

Svima Vama,

dragim vjernicima, štovateljima Blažene Djevice Marije – Gospe od Milosrđa,

dragim našim dobročiniteljima i posjetiteljima ovog našeg Svetišta,

mi braća kapucini

želimo blagoslovljenu i sretnu Novu 2022. godinu!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

BISKUPIJSKO HODOČAŠĆE U SVETU ZEMLJU

22. nedjelja kroz godinu 3. – 9. rujna. 2023.

RIJEČ ZAHVALE UPRAVITELJA SVETIŠTA FRA MILJENKA VRABECA: