Duhovna obnova za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri

Duhovna obnova za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri Dubrovačke biskupije održana je online u subotu 5. veljače. Ova duhovna obnova ujedno je bilo u Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Dubrovačke biskupije.

Duhovnu obnovu je predvodio fra Miljenko Vrabec, OFMCap, upravitelj Svetišta Gospe od Milosrđa u Dubrovniku, a središnja tema je bila „Sveti Pavao kao najbolji (vjero)učitelj”. Predvoditelj obnove je kroz riječi Svetoga pisma, tj. kroz citate iz Pavlovih poslanica, vjeroučiteljima i odgojiteljicama u vjeri dao poticaj za njihovo vjeroučiteljsko i odgojiteljsko poslanje. Istaknuo je da svijet „ne čuje” vjeroučitelja i odgojitelja u vjeri ako „živi kao svijet”, nego tek onda ako svojim životom živi drugačije i svjedoči drugačije vrijednosti, ako svojim primjerom i svojim životom potiče druge na život u vjeri. Rekao je da vjeroučitelje i odgojitelje u vjeri „gledaju dječje oči”, te promatraju koliko istinski žive ono što navještaju, no da sve ipak prvo „promatraju Božje oči”, te da smo u tim očima uvijek vrijedni. Ohrabrio je okupljene i kazao im da Bog ne poziva savršene, već usavršuje pozvane, te stoga ni oni ne moraju biti savršeni, već se trebaju prepustiti Bogu i njegovoj milosti da ih usavršuje u njihovom pozivu i poslanju.

Vjeroučiteljima je kazao da su oni, prije nego učitelji, ipak prvo odgajatelji, da njihova prva zadaća nije učenike učiti, već im biti odgajatelji i oni koji će im prenositi vjeru.

Svima je kazao da im ne bude žao „darovati se” u svom pozivu i poslanju, jer znaju kome su povjerovali – uskrslom Isusu.

Vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri su nakon predavanja izmolili krunicu. Molili su otajstva svjetla, a kao uvod u svako otajstvo predvoditelj obnove je održao kratko razmatranje, dok je svako otajstvo predmolio netko od vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri.

Okupljene vjeroučitelje je pozdravio i voditelj Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije Šime Zupčić koji im je zahvalio na sudjelovanju, kao i upravitelju biskupijskog svetišta Vrabecu na predvođenju duhovne obnove. S obzirom da se već neko vrijeme stručna usavršavanja vjeroučitelja Dubrovačke biskupije, jednako kao i ostalim biskupijama, održavaju online, te da stoga novi vjeroučitelji nemaju prilike upoznati se međusobno i s vjeroučiteljima koji već dulje rade na području biskupije, na ovom stručnom vijeću su se svi ukratko predstavili, uz nadu da će iduće stručno usavršavanje biti moguće održati uživo.

Katehetski ured Dubrovačke biskupije

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

BISKUPIJSKO HODOČAŠĆE U SVETU ZEMLJU

22. nedjelja kroz godinu 3. – 9. rujna. 2023.

24. nedjelja kroz godinu - 17.- 23. rujna. 2023.