Predstavljanje projekta izgradnje zavjetne kapele sa galerijom zavjetnih darova i slika

Na kraju sv. mise jučerašnjeg drugog dana devetnice za Svetkovinu Male Gospe, upravitelj Svetišta, fra Miljenko Vrabec, predstavio je projekt izgradnje zavjetne kaple sa galerijom zavjetnih slika i darova dogradnjom postojećeg prostora uz Svetište.

Na početku predstavljanja fra Miljenko je ispričao priču zavjetne slike zahvale spasa života po zagovoru Gospe od Milosrđa nakon potonuća dubrovačkog broda "bark Stefano" 1875. godine pred Australijom, koju je Svetištu poklonio preživjeli Miho Bačić, (cijelu povijesnu priču ovog događaja možete pročitati na: https://www.hkv.hr/.../4892-pismo-miha-baia-iz-1876-nakon... ili na https://hrcak.srce.hr/clanak/13090), jedne od 50 zavjetnih slika koje se trenutno nalaze uskladištene u neadekvatnom i zatvorenom prostoru Kapucinskog samostana i svaka od njih ima sličnu vrijednu povijesnu priču.

Uz ove slike u samostanu se nalazi nekoliko stotina zavjetnih darova i cjelokupni fundus treba novi prostor za adekvatno čuvanje i zaštitu te izlaganje kako bi konačno mogao biti zaštićen i dostupan javnosti i vjernicima koji rado posjećuju ovo Svetište, a kroz prošla stoljeća su u znak zahvale za uslišane molitve i spas u nevolji po zagovoru Gospe od Milosrđa ostavljali Svetištu ove zavjetne darove.

Zbog toga će Svetište kroz narednu godinu pristupiti izgradnji ovog novog prostora koji će se lijepo uklopiti u postojeći prostor Svetišta, te osim za izložbu galerije zavjetnih darova koristiti za druge duhovne sadržaje za potrebe hodočasnika i duhovnih zajednica koje djeluju uz Svetište. Dovršetak ovog prostora bi se mogao očekivati za proslavu svetkovine Male Gospe sljedeće 2023. godine, a gradit će se po idejnom projektu arhitektonske radionice "Franić" g. Višeslava Franića.

Kod samog ulaza u Svetište izložene su 3D fotografije idejnog rješenja budućeg prostora Zavjetne galerije, a u postojećem prostoru na kojem će se nadograditi ovaj novi prostor otvorena je izložba dijela fundusa zavjetnih slika uz video sadržaj koji pripovijeda priču o ovim slikama. Izložba će ostati otvorena do kraja devetnice i proslave Svetkovine Rođenja Blažene Djevice Marije - Male Gospe.
























Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

BISKUPIJSKO HODOČAŠĆE U SVETU ZEMLJU

22. nedjelja kroz godinu 3. – 9. rujna. 2023.

24. nedjelja kroz godinu - 17.- 23. rujna. 2023.